nytt samarbete med läs & res

Sexuell exploatering av barn i samband med resande och turism har länge varit ett globalt problem. De reserestriktioner som råder till följd av pandemin har lett till en tillfällig minskning. Det finns dock skäl att tro att de resande förövarna kommer tillbaka när länderna öppnar igen. Vi fortsätter därför vårt arbete med samma kraft som tidigare. Nu i samarbete med researrangören Läs & Res.

Childhood och ECPAT Sverige driver sedan 2018 projektet Säg vad du såg i syfte att sprida kunskap om barns utsatthet i samband med resande och turism. Inom ramen för detta projekt kan vi nu presentera Läs & Res som vår första externa samarbetspartner.
– Vi är väldigt glada att Läs & Res valt att samarbeta med oss och vi hoppas att andra researrangörer ska inspireras av det här, säger Britta Holmberg, programchef på Childhood och projektledare för Säg vad du såg.

Läs & Res arrangerar resor till närmare femtio länder världen över. Resorna fokuserar på möten med lokalbefolkningen och att utforska landet bortom turistorterna.
Att resa är en förmån och det är viktigt att vi som researrangör bidrar positivt till de lokalsamhällen som vi besöker. Vi har under våra 40 år av resor inga kända fall av övergrepp men detta är en jätteviktig fråga att stödja och det är viktigt att nå ut med kunskap och information i förebyggande syfte. Barnens bästa måste alltid vara i fokus och därför vill vi stödja projektet Säg vad du såg, säger Elisabeth Gustafsson på Läs & Res.

Den utbildning som Läs & Res har tagit del av fokuserar bland annat på hur man blir medveten om riskerna och vad man kan göra för att minska dem.
– Tack vare samarbetet med Läs & Res kommer vi nå ut med information och kunskap till deras resenärer och reseledare. Om de ser något misstänksamt vet de direkt hur de ska rapportera. Vi har alla ett gemensamt ansvar att skydda barnen både hemma och på resa, säger Clara Ludvigsson, jurist på ECPAT Sverige .

Det förebyggande arbete som har gjorts för att skydda barn på populära turistorter har varit framgångsrikt. Det har blivit svårare för förövare att öppet närma sig barn. Att ta med sig barn som inte hör till familjen in på hotell har förbjudits i många länder och av många reseföretag. Samtidigt har förövarna hittat nya sätt att resa på och nya sätt att komma i kontakt med barn. Reserestriktioner och stängda gränser till följd av pandemin har stängt ute även förövarna. I alla fall tillfälligt.
– Vi känner en stor oro för att förövarna kommer tillbaka när länderna öppnar upp. I spåren av pandemin lever ännu flera familjer och barn i utsatthet vilket också gör dem mer sårbara för resande förövare. Att jobba med de här frågorna är därför lika viktigt nu som innan pandemin, säger Britta Holmberg.

Säg vad du såg är ett samarbetsprojekt mellan Childhood, ECPAT Sverige och Child Safe Movement, finansierat av Svenska Postkodlotteriet. I projektets referensgrupp sitter även representanter från svenska polisen och Jämställdhetsmyndigheten. Vill du samarbeta med oss eller veta mer om projektet kontakta: 


Britta Holmberg, Childhood
Telefon: +46 (0)72 724 43 05
E-post: britta.holmberg@childhood.org

Clara Ludvigsson, ECPAT Sverige
Telefon: +46 (0)723 89 56 73
E-post: clara.ludvigsson@ecpat.se

Föregående
Föregående

Erbjudande för resebranschen

Nästa
Nästa

Kambodja och de resande förövarna